+358 50 3658 657 hannisenjuha@gmail.com

Kuulun siihen ihmisryhmään, jolle parisuhde- ym neuvot lehtien palstoilla aiheuttavat outoa ahdistusta. Usein neuvojat ovat varmaan ihan oikeassa, mutta annetut ohjeet ja mallit kuulostavat joko itsestään selvyyksiltä tai ällöiltä. Miksi näin on, en tiedä. Kenties olen tällaisen avun tavoittamattomissa jonkin psykologisen oman rakenteeni johdosta. Ylenmääräinen positiivisuus ja aurinkoisuus ja kirjoittajien hymyilevät kasvot herättävät pikemmin epäilyksiä kuin innostusta. Mitä tuokin virnuilee sanottuaan, että on parempi olla hellä ja hyvä toiselle kuin julma ja paha.

Yritän tässä purkaa ajatusvyyhteäni. Nyt ärsytyskynnyksen ylitti Hesarin juttu ”Rakkauden kulmakiviä”. Siinä annettiin kahdeksan kysymystä, joihin vastaamalla voisi vahvistaa parisuhdettaan.

Ensimmäinen oli ”onko meillä kivaa yhdessä”. Keksi kolme asiaa, joita on mukava tehdä yhdessä. Mieleen tuli heti pari, joilla ei koskaan ole kivaa ja me, joilla melkein aina on kivaa. Miksi sitten pitäisi olla kivaa? Ja mitä kivuus parisuhteessa on? Missä asioissa on kivaa.

Toinen: uskallanko sanoa, että tarvitsen nyt halin? Se, että joku käyttää hali-sanaa ei kaivanne selityksiä vastarinnan syntymiselle. Kokeilepa sanoa toiselle, että tarvitsisin nyt halin. Koirat ja lapset kaipaavat haleja (paitsi meidän Jello joka inhoaa niitä), aikuiset enemmän kosketusta.

Yhteisten unelmien löytyminen oli kolmas asia. Haluaisimmeko matkalle eksoottiselle saarelle vai yhteistä aikaa muuten vain. Monen arki saattaa olla niin väsynyttä, ettei yhteisyyttä konkreettisesti enää ole. Ovatko ne unelmia vai arjen organisointia?

Onko kumppanini minulle maailman tärkein ihminen? Vai olisiko se Dalai Lama? Tee lista tärkeistä ihmisistä maailmassa ja jos puolisosi ei ole top kympissä, ota ero.

Riiteleminen on useimmiten ihmissuhdeneuvoissa esillä. Korjaa riita nopeasti. Riitelemällä päästään pintaa syvemmälle parisuhteessa. Jos riitoja ei ole, jäät vain pinnalliseen suhteeseen. Toisaalta jos on riitoja, ei ole kivaa. Onnen paradoksi?

Kuudes neuvo on sanoa puolisolle, että hän riittää sellaisena kuin on. Olisi tosin ollut kivempaa löytää joku parempi, mutta tyydyn asioiden näin ollessa sinuun. Minusta on ikävää olla riittävä, kun toisaalla pitäisi olla maailman tärkein ihminen.

Silmät kiinni panemalla pitäisi palauttaa mieleen yhteinen kiihottava hetki. Entäpä jos silmät auki toinen näyttää jatkuvasti kiihottavalta ja silmät sulkiessa alkaa väsyttää?

Viimeisenä ohjeena on sydänemojien käyttö. Tämä kuuluu sarjaan ”tarvitsen halin”. Ymmärrän toki, että on mukava lähettää lämpimiä tunteita, mutta emojien käyttö on teennäistä ja ulkokohtaista. Minulla on tapana kirjoitella lappusia, joiden sisältöä en tosin tässä kerro.

Edellä sanottu kuvaa persoonaa (minua), joka sanoo ”ei tartte tulla neuvomaan”. Mutta itse annan myös mielelläni neuvoja. Tässä muutama (myös kahdeksan) vinkki kuinka tulla onnelliseksi parisuhteessa:

  1. Älä ole jääräpää.
  2. Aamulla kun herättyäsi hellit koiraa, tee sama puolisolle.
  3. Kysy ottaisitko sinäkin puuroa.
  4. Once in a lifetime Balin matkan sijaan menkää yhdessä usein metsäretkelle.
  5. Älä anna neuvoja pyytämättä.
  6. Mieti mikä olisi seksikästä yhdessä.
  7. Sano olet kaunis ja tarkoita sitä.
  8. Katso ja kommentoi yhdessä hyviä TV sarjoja.